Pivovar s hostincem
Hostinec pod Lemberkem v roce 1916
Příjemný
interiér výletní restaurace u lemberského pivovaru nás vábí do časů na
přelomu 19. a 20. století. Odkdy vlastně můžeme hovořit o oné pověstné
české hospodské kultuře? Samozřejmě, ve středověku i v raném novověku se
setkáváme s krčmami a později zájezdními hostinci, ale pravý rozmach
hospod nastává až v 19. století, zejména v jeho druhé polovině. Za
nebývalý vzrůst počtu hostinců vděčíme především rozvoji spolkového
života. Ten v habsburské monarchii nastal po roce 1867, kdy vstoupil v
platnost nový, podstatně liberálnější spolkový a shromažďovací zákon.
Dalším mocným impulsem se stal rozvoj turistiky, umožněný - alespoň pro
středostavovsky situované občany - mohutnými modernizačními proudy 19.
století.
(zdroj: Za pivem Libereckým krajem na dobových pohlednicích, 2015)